Σε πρώτη προβολή: " H1N1 η επιστροφή - η Αλήθεια για τη Γρίπη''

Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Σπυρόπουλου '' H1N1 η επιστροφή - η Αλήθεια για τη Γρίπη '' μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22 Αθήνα.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Πέμπτη στις 10 το βράδυ στο πλαίσιο της θεματικής βραδιάς, όπου η τηλεόραση του ΣΚΑΪ από τις 9 το βράδυ έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα ανοίγει το μεγάλο θέμα της γρίπης.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Λονδίνο, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα. Μία μεγάλη έρευνα για την ιστορία των πανδημιών της γρίπης στην Ελλάδα από το 1918 έως σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μεταξύ άλλων τη μαρτυρία ενός 100χρονου σήμερα Έλληνα που επέζησε από την πανδημία του 1918. Οι μαρτυρίες αδελφών θυμάτων, ανιψιών θύματος και δύο απομνημονεύματα (memoirs) που έρχονται στο φως, δείχνοντας πως σε μία περιοχή της Ελλάδος σημειώθηκαν περίπου 1.000 θάνατοι σε 30 μέρες σε ένα σύνολο πληθυσμού 4.000.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο επικεφαλής του National Health Institute NHA, Άντονυ Φάουτσι, αναλύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για τη γρίπη, ο επί δεκαετία διευθυντής του CDC στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθηγητής Τζέφρεϋ Κόπλαν, διευθυντής του Global Health Institute.

Ακόμη, από το Λονδίνο δύο άνθρωποι που πέρασαν τη δοκιμασία της γρίπης αφηγούνται την αγωνία της νόσου.
Ο δρ Αλλαν Χεϊ, διευθυντής του παγκόσμιου κέντρου γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Δρ. Γουέντι Μπάρκλει, διευθύντρια Ιολογίας στο Ιμπήριαλ Κολλετζ του Λονδίνου, επικεφαλής της επιτροπής της Βρετανικής κυβέρνησης για την H1N1 παρουσιάζει τα σχέδια της Κυβέρνησης Μπράουν,

Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ οι καθηγητές: Ελένη Γιαμαρέλου, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΚΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόρδας, Γ. Σαρόγλου, Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής, Γιάννης Κυριόπουλος και ο διεθνούς φήμης, Έλληνας ερευνητής επιδημιολογίας, κ Γιώργος Πουλάκης.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται επίσης εικόνες από τα Εργαστήρια παραγωγής του εμβολίου, ενώ μιλά και ο αντιπρόεδρος Ευρώπης της NOVARTIS.

Σκηνοθεσία - Στέλλα Αλισάνογλου
Παραγωγή- TV orasis
Εκτέλεση παραγωγής- XYZ PRODUCTIONS

Την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ ανοίγει το μεγάλο θέμα, της γρίπης.

Στις 21.00 θα προβληθεί από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες πανδημίες» της Marathon.

Στις 22.00 το ντοκιμαντέρ του Κώστα Σπυρόπουλου και στη συνέχεια ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3 Άρης Πορτοσάλτε συντονίζει ένα μεγάλο «ζωντανό» διάλογο μεταξύ κορυφαίων ειδικών.

Μία «ζωντανή» συζήτηση, με δεκάδες ειδικούς καλεσμένους, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, που θα μεταδοθεί επίσης σε υψηλή ανάλυση από το www.skai.gr.
Πηγή: skai.gr