Σταματά την καταμέτρηση ο ΠΟΥ

Σταματά την καταμέτρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε, ο ιός εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα.

Επίσης ζητά από τις κυβερνήσεις να επαγρυπνούν για ενδείξεις παθογόνου μετάλλαξης, όπως αύξηση των βαρέων περιστατικών ή των θανάτων ή μαζικές απουσίες σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Μέχρι την τελευταία καταμέτρηση τα κρούσματα ανέρχονταν σε 95.000 και οι θάνατοι σε 429.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός προειδοποιεί ότι το εμβόλιο ίσως να μη διανεμηθεί ευρέως έως τα τέλη του έτους, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε την Παρασκευή τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης H1N1 σε χοίρους.

Στις αρχές του μήνα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχουν υπόνοιες σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι σε μία μεγάλη χοιροτροφική μονάδα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες μετέδωσαν το στέλεχος της νέας γρίπης στα ζώα.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα επιστρέφουν τις επόμενες μέρες οι περίπου 20 μαθητές που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα της νέας γρίπης κατά την παραμονή τους στη Βρετανία.

Οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος δύο πανεπιστημίων.

Η αναχώρηση των Ελλήνων μαθητών και των συνοδών τους αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μέχρι οι Βρετανοί γιατροί να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής που χορηγήθηκε σε όσους μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι στη Βρετανία περίπου 85.000 άνθρωποι έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, ενώ 29 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις έχοντας σοβαρά προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

ΠΑΣΟΚ για νέα γρίπη


Την άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Υγείας, για τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με τη νέα γρίπη, ζητούν 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Παναγιώτη Μελά κάνουν λόγο για "ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης".

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι "ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της γρίπης και προειδοποιεί για περαιτέρω έξαρσή της το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, πρόσφατο πόρισμα έγκριτης επιστημονικής μελέτης επισημαίνει πως υπάρχουν ομοιότητες του στελέχους της νέας γρίπης με αυτό του ιού της Ισπανικής γρίπης του 1918, που προκάλεσε το θάνατο σε 50 εκ. ανθρώπους".
Πηγή: skai.gr