Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στη νησιωτική Ελλάδα: Αγωνία για το άνοιγμα του Τουρισμού

Καθώς η εστίαση και ο τουρισμός επανέρχεται στην κανονικότητα τα νησιά προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Ο ΣΚΑΪ και η Μαρία Αναστασοπούλου κάνουν οδοιπορικό στη νησιωτική Ελλάδα που προετοιμάζεται να υποδεχτεί τουρίστες, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νάξος

Στις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας η κανονικότητα, άρχισε να επιστρέφει, στο λιμάνι της Νάξου.

Εδώ και 70 μέρες περίμεναν οι Ναξιώτες να δουν αυτή τη στιγμή. Πλοίο από τον Πειραιά έδεσε στο λιμάνι του νησιού. Το Blue Star Naxos, με δρομολόγιο Πειραιά, Πάρο, Νάξο, Αστυπάλαια, Δονούσα, έφτασε στο νησί. 

Δεκάδες επιβάτες επέστρεψαν στο νησί, είτε επειδή έμεναν εκεί, και η καραντίνα τους βρήκε στην Αθήνα, είτε για να πιάσουν δουλειά ενόψει καλοκαιριού.

Ηρακλειά

Στις μικρές Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Ηρακλειά ο κορωνοϊός δεν έφτασε ποτέ. Όλοι κάνουν ό,τι μπορούν, για να μην έρθει ούτε το καλοκαίρι.

Μια νοσοκόμα είπε: «Εδώ στο νησί όχι, δεν είχαμε τίποτα, έχουμε πάρει τις προφυλάξεις από την αρχή της επιδημίας, έχουμε μειώσει τις επαφές με τον έξω κόσμο.» 

Επίσης, άνοιξαν και τα καφενεία του νησιού με αντισηπτικά και αποστάσεις στα τραπέζια.

Η μεγαλύτερη αγωνία για τα μικρότερα νησιά είναι τι θα γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος. 

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο γιατρός του ιατρείου της Ηρακλειάς όσοι εισέρχονται βάζουν αντισηπτικό. Στη συνέχεια ο γιατρός παίρνει ένα μικρό ιατρικό ιστορικό για επαφές, εξωτερικό και συμπτώματα.

Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί πώς να διαχειριστεί ένα πιθανό κρούσμα κορωνοϊού, πώς να παίρνει δείγματα, πώς να διακομίζει ασθενείς σε νοσοκομεία αναφοράς, αν χρειαστεί και πώς να κάνει ιχνηλάτηση επαφών.

Ο Γιώργος Κουφόπουλος Αγροτικός Ιατρός στην Ηρακλειά είπε: «Σε ένα τέτοιο μέρος είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο. Γιατί, ναι μεν, μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση, αλλά μάλλον θα είναι πολλά τα άτομα και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι αναμένουν τις τελικές οδηγίες για να δουν αν τους συμφέρει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο Θεοφάνης Γαβαλάς Ξενοδόχος είπε: «Θα πρέπει να πάρουμε όλοι ατμοκαθαριστές, προστατευτικά για τα παπούτσια, αντισηπτικά παντού, μάσκες, ποδιές…»

Παρότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας κ του Λιμενικού, δεν ήταν τόσο εντατικοί, εδώ στις Μικρές Κυκλάδες, όπως ήταν σε όλη την υπόλοιπη χώρα, λόγω των συνθηκών, όπως μας λένε οι κάτοικοι, τα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σχοινούσα

Και στη Σχοινούσα, οι επαγγελματίες του νησιού έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τραπέζια σε διάταξη με αποστάσει, προμήθειες έτοιμες και απεριόριστη όρεξη για δουλειά στα καταστήματα εστίασης. Αυτό που απομένει τώρα είναι τα μαγαζιά να γεμίσουν κ με κόσμο.

Σε άγνωστα νερά βαδίζουν και οι καπετάνιοι που έκαναν εκδρομές στις Μικρές Κυκλάδες.

Κουφονήσι

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Κουφονήσι. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, και εδώ στο Κουφονήσι, τα τηλέφωνα τους, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να χτυπούν, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν ικανοποιητικές κρατήσεις. Αυτό που στοχεύουν τώρα είναι η παράταση της τουριστικής σεζόν.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος είπε πως από τις 15 Ιουνίου κ μετά, τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, και πιστεύει ότι θα πάνε πολύ καλά.

Οι ξενοδόχοι περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να φιλοξενήσουν πελάτες.
 

Πηγή: skai.gr