Θετικά μέτρα για λαθρομετανάστες

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι η υπεράσπιση των λαθρομεταναστών που θέλουν να απελάσουν οι κοινοτικές χώρες από δικηγόρο θα είναι υποχρεωτική, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε η δικηγορική υποστήριξη να είναι προαιρετική.

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς διατύπωσαν ενστάσεις, λέγοντας ότι πολλοί θα επιχειρήσουν να τροποποιήσουν την οδηγία ερμηνεύοντας την ως "μια υποχρέωση όχι αναγκαστικά υποχρεωτική".

Η οδηγία θα εγκριθεί την Πέμπτη από το συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και θα επανέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 16 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη η κοινότητα να καταλήξει στο σύμφωνο για τη μετανάστευση, καθώς "το κύμα των λαθρομεταναστών συνεχώς θα διογκώνεται".

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών θα μελετήσουν τις προτάσεις για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με την ψήφο των ελλήνων μεταναστών.

Στόχος όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι το νομοσχέδιο να έχει ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του έτους.
Πηγή: skai.gr