Διαψεύδει η Ελλάδα την πτήση Ακάρ στο Αιγαίο: Πέταξε πάνω από την Σμύρνη

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ’μυνας το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet που αναφέρει ότι ο τούρκος υπουργούς Χουλουσί Ακάρ πέταξε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος με εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ σημείωσαν ότι δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, προσθέτοντας πως πτήση έγινε πάνω από τον κόλπο της Σμύρνης, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Σημείωσαν ακόμα ότι δεν γνωρίζουν αν το σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης γυρίστηκε τις τελευταίες ώρες ή είναι παλαιότερο.

Η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και ’γκυρα συνεχίζεται εν τω μεταξύ με αφορμή την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά αύριο Τετάρτη.

Η ελληνική πλευρά εξέδωσε ανάλογη Navtex που καλύπτει τα ίδια ύδατα, τις ίδιες ώρες, για άσκηση του ελληνικού Ναυτικού.



Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της φωτογράφησης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με φόντο χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που διεκδικεί η ’γκυρα και εμφανίζει το μισό Αιγαίο Πέλαγος να ανήκει στην γειτονική χώρα.

Στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, αναφέροντας ότι έχει παραθερίσει στην Αστυπάλαια και δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελληνική κυριότητα νησιών και υδάτων.
Πηγή: skai.gr