Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια. Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φλόγα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, περίπου 25.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειές τους, στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατάνα, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές καθώς και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το προστατευόμενο δάσος Natura 2000.

Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, επιχειρούν παραμένουν 382 πυροσβέστες με  98 πυροσβεστικά οχήματα και  22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επιτόπου βρίσκονται επίσης 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.    

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η μεγάλη φωτιά στη Εύβοια είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά, ξέσπασε αργά το βράδυ σε δύσβατο σημείο και σε συμπαγές έδαφος, και εξήρε τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής προστασίας για τη μάχη που έδωσαν.

Με τη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις στην Κεντρική Εύβοια να συνεχίζεται, ενισχύονται οι ενδείξεις για εμπρησμό, εν αναμονή και του επίσημου Πορίσματος. Συγκεκριμένα, το σενάριο εμπρησμού φαίνεται να επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπ όψιν το γεγονός πως η πυρκαγιά ξέσπασε σε 3 διαφορετικά σημεία. Οι αρχές έχουν συλλάβει τέσσερα άτομα για εμπρησμούς στη χώρα. 

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το τελευταίο 24ωρο, από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης έως τις 7 το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ