Πρώτες πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από την Βόρεια Μακεδονία

Δύο δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών ώστε η χώρα μας να αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Στόχος ήταν να ελεγχθεί η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών πάνω από την Βόρεια Μακεδονία.

Στο πλαίσιο του NATO συμμαχικές χώρες αναλαμβάνουν αποστολές εναέριων περιπολιών στους αιθέρες χωρών που δεν διαθέτουν Αεροπορία. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια στις αρχές Απριλίου.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει παράσχει ανάλογες υπηρεσίες αεράμυνας στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, σε συνεργασία με τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις. Η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος του NATO έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το NATO, οι εναέριες περιπολίες είναι μακροχρόνιες αποστολές και μία από τις κύριες εκφάνσεις της συλλογικής άμυνας. Με βάση τους σημερινούς κανόνες, κάθε κράτος-μέλος που διαθέτει Πολεμική Αεροπορία οφείλει να έχει ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά σε πλήρη ετοιμότητα.
Πηγή: skai.gr