Δούρου για Μάτι: Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν

Για επιχείρηση αντιπερισπασμού από πολιτικούς της αντιπάλους και ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται την εθνική τραγωδία στο Μάτι για να αποσιωπήσουν διαχρονικές ευθύνες κάνει λόγο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ποινική δίωξη για πλημμελήματα που της ασκήθηκε.

Αποδίδει τις ευθύνες για τους 100 νεκρούς στην άναρχη δόμηση, την ελλιπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στα αυθαίρετα

Αναφέρει ότι πρόκειται για ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όλοι όσοι διοικούν.

Υπογραμμίζει ότι καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνεται και θα αισθάνεται για την εθνική τραγωδία ενώ επιμένει ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έπραξαν το καθήκον τους.

Σημειώνει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί της αλλά και κάποια ΜΜΕ επιχείρησαν να σηκώσουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. 

«Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει», αναφέρει η Ρένα Δούρου.

«Η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί «διώξεων» –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν», προσθέτει.

Η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει τέλος ότι ο κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ έλεγε πως «η αναισθησία σημαίνει ήττα. Στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία».

Νέα Δημοκρατία: Επιβεβαιώθηκε πλήρως το πόρισμα της έρευνάς μας

Για επιβεβαίωση του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε η Νέα Δημοκρατία για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις διώξεις που ασκήθηκαν σήμερα. 

«Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Η δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Γεννηματά: Η κ. Δούρου οφείλει να παραιτηθεί μετά τις σημερινές διώξεις


Tην παραίτηση της Ρένας Δούρου ζήτησε η Φώφη Γεννηματά επισκεπτόμενη το Μάτι ύστερα από τις σημερινές διώξεις. «Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του, προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, λίγο πριν αρχίσει σύσκεψη με κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, στο Μάτι βρέθηκε «προγραμματισμένα εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν μείνει πίσω, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να κλείσουν τις πληγές τους». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν. «Όπως είχαμε δεσμευτεί δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί ο αγώνας των ανθρώπων αυτών. Έχουν δικαίωμα να έχουν την πολιτεία στο πλευρό τους», ανέφερε η κ.Γεννηματά.

Απαντώντας στην κα Γεννηματά η Ρένα Δούρου ανέφερε σε δήλωσή της ότι δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει υπερνομάρχης όταν οι νομαρχίες και η υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της πολεοδομίας. Δηλαδή, όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου.

«Και, αν μου επιτρέπετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο, κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της», ανέφερε επίσης η κα Δούρου. 

Πηγή: skai.gr