Κλείσιμο

Νέες τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο με αφορμή το πρόγραμμα Natura

Σε νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριότητας επί νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος προέβη η Τουρκία, με αιχμή, για δεύτερη φορά σε διάστημα δέκα εβδομάδων, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000.

Αφορμή ήταν δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πως η ένταξη νησίδων και βραχονησίδων στο οικολογικό δίκτυο Natura συνιστά μια ακόμα απόδειξη ότι ανήκουν στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να απαντά αιχμηρά πως τέτοιες τοποθετήσεις στερούνται κάθε νομικής βάσης.

«Η Τουρκία, όπως ισχύει έως τώρα και θα ισχύει μετέπειτα, δεν θα αποδεχτεί οποιοδήποτε τετελεσμένο που θα φέρει η Ελλάδα όσον αφορά σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, το νομικό καθεστώς των οποίων είναι υπό αίρεση», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Χαμί Αξόι.

Κατηγόρησε δε την Αθήνα ότι «εκμεταλλεύεται» τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει τις θέσεις της στο Αιγαίο, ενώ προσέθεσε δηκτικά πως οι δηλώσεις του κ. Παουλόπουλου συνιστούν και ομολογία αυτής της πολιτικής σκοπιμότητας.

Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι κατοχυρωμένο και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημειώνοντας πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν τον καθορισμό περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Γεννηματάς σημείωσε με νόημα ότι εφόσον η Άγκυρα δηλώνει ότι επιμένει στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να «σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης