Κλείσιμο

Μειώνεται ο αντιευρωπαϊσμός αλλά παραμένει ο ευρω-σκεπτικισμός στην Ελλάδα

Μείωση του αντιευρωπαϊσμού για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, αλλά με δόσεις έντονου ευρω-σκεπτικισμού, διαπιστώνει η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις σε 1.250 άτομα με αντικείμενο την ταυτότητα των Ελλήνων το  2018. Την ίδια στιγμή, σχεδόν τρεις στους δέκα πιστεύουν πως μας ψεκάζουν.

Το 68% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό δεκατέσσερις μονάδες υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Σχεδόν το ίδιο μερίδιο πολιτών (67,2%) συμφωνεί ότι η ΕΕ «αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν».

Τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής της ΕΕ εντοπίζονται στα εισοδήματα κάτω των 500 ευρώ ανά μήνα, όμως και σε αυτήν την κατηγορία πάνω από έξι στους δέκα αποτιμούν θετικά ή μάλλον θετικά την 35ετή πλέον συμμετοχή της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη.

Τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν ότι είναι στο συμφέρον της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη, που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Παρά ταύτα, σχεδόν έξι στους δέκα εκτιμούν πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ωφέλησε περισσότερο το μπλοκ, ενώ σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας έχει βγει ζημιωμένη σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Παρά τη στήριξη στην παραμονή στο ευρώ, το 57% κρίνει ότι η είσοδος στο κοινό νόμισμα ήταν λάθος.

Επιπλέον, μολονότι έξι στους δέκα συμφωνούν ότι τα Μνημόνια ήταν «αναγκαίο κακό λόγω της δυσμενούς κατάστασης της χώρας», ακόμα περισσότεροι, επτά στους δέκα, φρονούν ότι τα Μνημόνια ήταν και «εφεύρημα» των Ευρωπαίων για να «εκμεταλλευτούν τη χώρα μας».

Σχεδόν το 37% θεωρεί ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζημιώσει την Ελλάδα στα εθνικά θέματα, δηλαδή στις σχέσεις με την Τουρκία, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Σαφώς λιγότεροι, το 31,3%, απαντούν ότι η ένταξη στο μπλοκ έχει ευνοήσει τη χώρα μας ενώ το 29,4% θεωρεί πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

Αντίθετα, μεγάλος αριθμός πολιτών αποδίδει στην ΕΕ κέρδη σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ψεκασμός και συνωμοσίες

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα ενώ πετούν είναι στην πραγματικότητα αέρια ψεκασμού.

Ακόμα, σχεδόν οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι υπάρχουν «μυστικές οργανώσεις» στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που «δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: Ελλάδα