Κουμουτσάκος: Μορφή εισβολής οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως «μία μορφή εισβολής» και «πειρατική ενέργεια» σε βάρος της Κύπρου χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τις παράνομες NAVTEX με τις οποίες η Τουρκία εμποδίζει επί σχεδόν δύο εβδομάδες τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μεγαλόνησο ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κατανοήσει ότι οι τουρκικές ενέργειες απειλούν ακόμα και την ενεργειακή στρατηγική του μπλοκ, και συνεπώς οι Βρυξέλλες οφείλουν να στείλουν ουσιαστικό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ως πιθανό μέτρο πρότεινε να εξεταστεί η ματαίωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.

Ακόμα πάντως κι αν η σύνοδος δεν ματαιωθεί, προσέθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ, οι εργασίες πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κουμουτσάκος.
Πηγή: skai.gr