Ελληνικό: Αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ– Νέες καθυστερήσεις στην επένδυση

Με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά τα μέλη του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) αποφάσισαν να αναβάλουν και τη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση, η οποία είχε σκοπό να εξετάσει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέλεξαν στο συμπέρασμα αυτό, καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η απόφαση του ΚΑΣ για αναβολή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις το έργο στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλα και κάτοικοι Δήμων γύρω από το Ελληνικό, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επένδυσης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το «πάρων» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικών ΑΕ δεν έχει νομική υπόσταση.

Θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νομός και να κηρυχτεί περίπου το 1/3 της έκτασης ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πριν από την έγκριση των μελετών.

«Ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κ. Βλαζάκη στη θέση της γενικής γραμματέως Πολιτισμού και έχει όλη την ευθύνη για τη διακοπή της επένδυσης στο Ελληνικό» τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας