Κλείσιμο

Μαξίμου για συντάξεις: Αμιγώς γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού

«Αμιγώς γνωμοδοτική» χαρακτηρίζει το Μαξίμου την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο γνωμοδότησε επί των επικείμενων περικοπών κρίνοντας ότι είναι αντίθετες με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Σχολιάζοντας την επίμαχη απόφαση, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως «οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. «Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών» διευκρινίζεται.

«Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» επιμένουν οι κυβερνητικές πηγές.

"Αποτέλεσμα Τσίπρα - Καμμένου οι περικοπές" 

«Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης στο νόμο Κατρούγκαλου. Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικές οι επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πιο σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουν όλοι οι συνταξιούχοι κι όλοι οι ασφαλισμένοι, ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αποτέλεσμα της οικονομικής διαχείρισης Τσίπρα – Καμμένου» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Πηγή: skai.gr