Κλείσιμο

Παράταση για ένα χρόνο στις θεωρήσεις διαβατηρίων Τούρκων επισκεπτών του ανατολικού Αιγαίου

Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα στους δημάρχους των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό και οι οποίοι επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημειώνεται ότι από το πρωί σήμερα οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης επισκέπτονται τις Βρυξέλλες προσκεκλημένοι του κ. Αβραμόπουλου προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι πέντε δήμαρχοι εκτός του κ. Αβραμόπουλου θα συναντηθούν και με άλλους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

Υπογραμμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στους Τούρκους επισκέπτες παρακάμπτει τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν, που προβλέπουν έκδοση θεωρήσεων μόνο από διπλωματικές Αρχές, κι έτσι η ετήσια ανανέωσή του απαιτεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, υπό τη σκιά της προσφυγικής κρίσης και του φετινού εκλογικού κύκλου σε πολλά κράτη-μέλη, οι εταίροι εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικοί.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ