Κλείσιμο

Διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και σε άλλες κατηγορίες ανέργων

Στην ανάσχεση της ανεργίας και άλλων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ στοχεύει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία επεκτείνει και σε άλλες ομάδες ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τη δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, που σήμερα παρέχεται αποκλειστικά σε μακροχρόνια άνεργους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε ευπαθείς ομάδες ανέργων με ομοειδή χαρακτηριστικά όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους ή την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, για την ένταξή τους σε προγράμματα απασχόλησης ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.

Με την ίδια τροπολογία επιχειρείται επίσης να δοθεί λύση στο πρόβλημα που είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζαν άνεργοι. οι οποίοι απασχολούνταν περιστασιακά για ένα ή ελάχιστα μεροκάματα.

Αυτή η σύντομη εργασίας οδηγούσε σε απώλεια των προηγούμενων μηνών ανεργίας στον ΟΑΕΔ και συνεπώς πολλοί άνεργοι επέλεγαν να αποκρύψουν την περιστασιακή απασχόληση, με συνέπεια να χάνουν εισφορές τα ασφαλιστικά Ταμεία και να συναινούν στην ανομία.

Πρόκειται κυρίως για ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του ΟΑΕΔ που απασχολούνταν με μειωμένο ωράριο ή με εργόσημο σε αγροτική εργασία.

Έτσι, τώρα παρέχεται η δυνατότητα στους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που πραγματοποίησαν έως και 70 ημέρες ημερομίσθια ανά 12μηνο, να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Προϋπόθεση αποτελεί ο υπολογισμός του 12μηνου να εκκινεί από ημέρα ανεργίας και να καταλήγει επίσης σε ημέρα που ο εγγεγραμμένος ήταν άνεργος.

Εξαιρείται από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, με την τροπολογία παρατείνεται κατά τέσσερα ακόμα μήνες και συγκεκριμένα έως 31/7/2017 από 31/3/2017 που προβλεπόταν αρχικά, η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως ΟΕΚ, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς ο χρόνος που είχε δοθεί αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις εν λόγω ρυθμίσεις θα προκύψει δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό από τη δυνατότητα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εθνικούς πόρους, λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων ανέργων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, υπολογίζεται ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την καταβολή εισφορών σε περίπτωση αναγγελίας εργασίας απασχολούμενων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργοι και εξοικονόμηση δαπάνης από τη μη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απασχόληση των ανωτέρω δικαιούχων.

Για καμία από τις τρεις περιπτώσεις πάντως δεν μπορεί να υπολογιστεί η εξοικονόμηση ή το κόστος καθώς εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά