Κλείσιμο

Δριμύτατη επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για τη μουσουλμανική μειονότητα

Δριμύτατη επίθεση-πρόκληση στην Ελλάδα για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα, μεταξύ άλλων, ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού, ότι αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και ότι αρνείται να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι περιμένει ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας δε πως αυτό θα έχει «θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις».

Η επίθεση της Άγκυρας έρχεται λίγες μέρες μετά από συνέδριο που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας, όπου εκφράστηκαν ιδιαίτερα επικριτικές απόψεις για την κατάσταση στη Θράκη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει τα όσα είχαν διατυπωθεί στο συνέδριο.

«Η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους. Απόδειξη τούτου είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου.
Πηγή: skai.gr