Κλείσιμο

Σχεδον 350 οι διασωθέντες του Norman Atlantic, ετοιμάζεται η επιστροφή των Ελλήνων

Στους 345 έχει ανέλθει ο αριθμός των διασωθέντων, σε σύνολο 478 επιβαινόντων, από το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε τα πυρκαγιά κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Την ίδια στιγμή, καμία επιβεβαίωση δεν υπάρχει ως τώρα για τη μαρτυρία τούρκου διασωθέντα πως είδε τέσσερις νεκρούς πάνω στο σκάφος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με τέσσερις νεκρούς, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους πληροφορίες απαιτούν μεγάλη προσοχή.

Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του την Κυριακή, όταν εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής του πλοίου. Ιατροί που επιβιβάστηκαν στο σκάφος δήλωσαν πως ανάμεσα στους επιβάτες δεν υπάρχουν τραυματίες.

Στην Κέρκυρα βρίσκονται επτά από τους διασωθέντες, έξι Έλληνες και ένας Ιταλός, που μεταφέρθηκαν στο νησί με ελληνικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky. Τρία άτομα έχουν διακομιστεί προληπτικά στο νοσοκομείο του νησιού λόγω αναπνευστικών δυσκολιών, ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

Άφιξη των διασωθέντων στην Κέρκυρα (Πηγή: ΑΜΠΕ)

Στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική Θάλασσα, που γίνεται μόνο με εναέρια μέσα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, συμμετέχουν τρία ελληνικά ελικόπτερα και τρία ιταλικά, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν το ρυμουλκό σκάφος «Ιόνιον Πέλαγος» και η φρεγάτα «Ναβαρίνο».

Το σκάφος παραμένει ακυβέρνητο, μετά τις δυο αποτυχημένες απόπειρες ρυμούλκησής του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με βάση τον κατάλογο των καταγεγραμμένων επιβατών, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες και για λαθρεπιβάτες στο σκάφος, η μοίρα των οποίων δεν είναι γνωστή.

Εν τω μεταξύ, έδεσε στο Μπάρι της Ιταλίας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus» με 49 διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και 25 Έλληνες. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο έλληνας πρόξενος στην πόλη ένας από τους συμπολίτες μας, οδηγός φορτηγού, είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται το μεσημέρι να μεταφέρει στην Ελευσίνα έλληνες διασωθέντες από το Μπάρι και το Λέτσε της Ιταλίας.

Η αποβίβαση στο Μπάρι (Πηγή: ΑΜΠΕ)

Ως τώρα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ελλήνων διασωθέντων, καθώς οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει συνολικά στοιχεία ταυτότητας, ωστόσο, με βάση τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία, πέραν των 27 που έφτασαν στο Μπάρι, 60 με 70 συμπολίτες μας βρίσκονται στο Λέτσε και περίπου 10 ακόμη έχουν μεταφερθεί στο Μπρίντιζι.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό έθεσαν στη διάθεση των συγγενών των επιβατών του Norman Atlantic δυο τηλεφωνικές γραμμές προκείμενου να λαμβάνουν πληροφορίες για τα οικεία τους πρόσωπα. Πρόκειται για τα τηλέφωνα 210-4191714 και 210-4191316.
Πηγή: skai.gr