Κλείσιμο

Αθανασίου: Δεν μπορώ να παρέμβω στην υπόθεση Ρωμανού

Την αδυναμία του Υπουργού Δικαιοσύνης να παρέμβει στην περίπτωση του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, επανέλαβε από το βήμα της επιτροπής Δημόσιας Διοικησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών του σωφρονιστικού κώδικα για σχετικά ζητήματα.

« Όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, δηλαδή πρέπει να παρέμβει εξωθεσμικά» είπε ο κ. Αθανασίου εξηγώντας τις σχετικές διαδικασίες.

Πάντως ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις επαφές που ήδη έχει με τον Υπουργό Παιδείας ώστε νομοθετικά «να μπορεί να γίνονται τηλεδιασκέψεις με δαπάνη του δημοσίου, δηλαδή ο Νίκος Ρωμανός να παρακολουθεί με τηλεδιασκέψεις τα μαθήματα σε αυτό το στάδιο, μέχρι να βρεθεί λύση. Είμαστε σε επαφή με Υπουργείο Παιδείας» είπε.

Ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε πάντως και αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα σχετικά με αντίστοιχα ζητήματα καθώς όπως είπε «όταν έρθει ο σωφρονιστικός κώδικας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα νομοθετήσουμε ανάλογα».

Ο Νίκος Ρωμανός «δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ασκήσεως μαγκιάς και τσαμπουκά κανενός» προειδοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον Ρωμανό επειδή ξεψύχησε στα χέρια του ο Γρηγορόπουλος. «Οι συναρμόδιοι Υπουργοί δεν μπορούν να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και πρέπει να λυθεί το ζήτημα πριν θρηνήσουμε θύμα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Σταύρος Κοντωνής από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει σαφή θέση χαρακτηρίζοντας αρνητική τη μέχρι τώρα στάση του. « Κύριε Υπουργέ καλό θα ήταν σε τόσο σοβαρά ζητήματα να έχουμε και μία τοποθέτηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση η όλη στάση σας και γίνεται ακόμη πιο αρνητική γιατί εδώ μπορεί να έχουμε σοβαρότατες σωματικές βλάβες επειδή ο Νίος Ρωμανός διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ομόθυμη άποψη της επιτροπή της Βουλής ώστε να συνεργαστεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Παιδείας για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της μόρφωσης στον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό όπως και σε κάθε έλληνα πολίτη, εξέφρασε ο προεδρεύων της επιτροπή Γιάννης Κουτσούκος, «Αυτό συνάδει και με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σωφρονιστικό ίδρυμα» κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: skai.gr-Πηνελόπη Γκάλιου