Κλείσιμο

Ο διεθνής Τύπος για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου

Μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το μεγαλύτερο μέρος του γερμανόφωνου Τύπου, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή Die Presse, ενώ στον αντίποδα η γερμανική Handelsblatt, υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες».

Στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα Guardian, που βασίζεται περισσότερο στα αποτελέσματα των exit poll, σχολιάζει πως τα αποτελέσματα συνιστούν μία «ξεκάθαρη ένδειξη αποδοκιμασίας των πολιτικών λιτότητας» της κυβέρνησης.

Αναφέρει ότι πήγαν καλά αρκετοί αντιμνημονιακοί υποψήφιοι, σε έναν πρώτο γύρο που εκλαμβάνεται από πολλούς ως «πρόγευση» των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής.

Σημειώνονται εκτιμήσεις αναλυτών ότι την επόμενη Κυριακή θα φανεί αν η ψήφος των Ελλήνων πολιτών έχει βαθύτερη σημασία.

Προστίθεται δε ότι σοκ για τον πρωθυπουργό αποτελούν τα υψηλά ποσοστά των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στην πρωτεύουσα.

Η Wall Street Journal με ανταπόκρισή της κάνει λόγο για τραυματισμένα κόμματα της συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά από το 1975 η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στην πρωτεύουσα.

Το πρακτορείο Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος γύρος δεν ανέδειξε σαφή νικητή. Το πρακτορείο επικαλείται τον διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, ο οποίος σχολιάζει πως στις μεγάλες πόλεις επικράτησαν οι προσωπικότητες έναντι των κομμάτων.

Επισημαίνει δε ότι τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στη χώρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Θανάσης Γκαβός, Deutsche Welle