Κλείσιμο

Άμεσα στα χέρια του Δημοσίου τα κατασχεθέντα σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων

Νομοσχέδιο με το οποίο θα κατευθύνονται άμεσα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τα χρήματα που κατάσχονται ή δεσμεύονται από τις δικαστικές Αρχές σε υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και κρατικής διαφθοράς προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, χρήματα υπόδικων ή καταδίκων για αδικήματα φοροδιαφυγής, παράβασης πόθεν λέσχες, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίας και αλλά που δεσμεύονται και κατάσχονται θα κατατίθενται άμεσα σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου.

Αν κάποιος από τους υπόδικους ή κατάδικους αποκαλύψει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις δικαστικές Αρχές την ύπαρξη λογαριασμού που οι ίδιες δεν έχουν εντοπίσει, και συναινέσει στο να δοθούν τα χρήματα στο Δημόσιο, θα εχει επιεικέστερη ποινική μεταχείριση.

Υπέρ του Δημόσιου θα κατατίθενται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και τα χρήματα που θα προκύπτουν από την πώληση ή τη μίσθωση ακίνητων που έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές Αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών, μόνο σε συγκεκριμένες μεγάλες υποθέσεις όπως της Proton, των Energa και Hellas Power, και στα εξοπλιστικά, οι δεσμεύσεις που ήδη έχουν γίνει ξεπερνούν κατά πολύ τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου