Τελεσίγραφο σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Τραγικές εξελίξεις προοιωνίζονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, καθώς τα δύο ιδρύματα παραμένουν κλειστά για ενδέκατη συνεχή εβδομάδα λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, με κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για τους 55.000 ενεργούς φοιτητές των δύο εμβληματικών ιδρυμάτων.

Αργά τη Δευτέρα το βράδυ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συνέχιση της κινητοποίησης, κατέστησε συνυπεύθυνους τους πρυτάνεις για την απώλεια του εξαμήνου και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για την εφαρμογή του νόμου. «Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον ελληνικό λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών και τις θυσίες των οικογενειών τους» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», καθηγητές των δύο ιδρυμάτων έχουν αποφασίσει να βρεθούν σήμερα στα ΑΕΙ και, έστω συμβολικά, να επιχειρήσουν να αρχίσουν τα μαθήματά τους. Το μήνυμα θα είναι σαφές: τα ιδρύματα πρέπει να λειτουργήσουν. Πώς όμως; Χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αποφάσισαν δύο 48ωρες απεργίες. Πολλοί θεώρησαν εμπρηστική ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα ονόματα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, την ίδια στιγμή που επιχειρείτο να βρεθεί λύση.

Από την άλλη, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου «ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του» όπως λέει η ομόφωνη ανακοίνωσή της. Νωρίτερα, συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου ανέφεραν στην «Κ» ότι ο υπουργός ήταν έτοιμος να εισηγηθεί την επιστράτευση των διοικητικών, όμως «θεωρούμε ότι θεσμικά είναι προβληματική η εφαρμογή της».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι τα όργανα των ΑΕΙ (Σύγκλητος, πρυτάνεις) να φροντίσουν να ανοίξουν τα ιδρύματα ακόμη κι αν πρέπει να κληθεί η αστυνομία για να αποκρούσει όποιους (φοιτητές ή διοικητικούς) επιχειρήσουν να τα κρατήσουν κλειστά. Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ «δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας», απάντησε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος, τα μέλη της οποίας, «ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΑΕΙ» έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

Την ίδια στιγμή, πανεπιστημιακοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνει διάλογος για κατανομή των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τη μοριοδότηση που έκανε το ΑΣΕΠ όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οικονομικού της Αθήνας τίθενται σε διαθεσιμότητα και από το Νομικό μένουν τέσσερις από τους 17.

Χθες η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ κάλεσε σε συστράτευση φοιτητές και εργαζομένους άλλων κλάδων στις πύλες του ιδρύματος προκειμένου να απωθήσουν τυχόν παρέμβαση των ΜΑΤ. «Ακόμη κι αν ανοίξει το ίδρυμα, φοιτητικές παρατάξεις θα προχωρήσουν σε κατάληψή του. Το αδιέξοδο είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Πρέπει όλες οι πλευρές να επανεξετάσουν τα δεδομένα της διαθεσιμότητας», δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Απόστολος Λακασάς