Όλοι Μαζί, Μπορούμε και στην Υγεία: 400 χιλιάδες φάρμακα

Πάνω από 400.000 ωφέλιμα φάρμακα και ιατρικό υλικό συγκεντρώθηκαν από τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΚΑΙ και της προσπάθειας «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» με στόχο την ενίσχυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής (του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ), του Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό αλλά και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων των Δήμων και της Περιφέρειας.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το Σάββατο 16 Ιουνίου και πραγματοποιείται κάθε Σάββατο σε δύο τουλάχιστον δήμους αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια και στην περιφέρεια.
Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες φάρμακα σε σημεία της Αττικής και μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια των Δήμων και εθελοντών στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Από αυτά 56.000 φάρμακα εστάλησαν σε παραμεθόρια νησιά και ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι δήμοι που μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι δράσεις και η κατηγοριοποίηση των φαρμάκων στην Αττική είναι : Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Ιλίου, Π. Φαλήρου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Παλλήνης-Γέρακα, Ν. Ηρακλείου, Δάφνης-Υμηττού, Περιστερίου, Βύρωνος, Κηφισιάς-(& Νέα Ερυθραία), Αγίας Παρασκευής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Αθηναίων(Ιλίσια, Κολωνάκι, Παγκράτι, Πατήσια, Κυψέλη, Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα, Νέος Κόσμος, Γκύζη, Άνω Ιλίσια ) Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Γαλατσίου, Ελληνικού και Ζωγράφου(Γουδί).

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έγινε η διαλογή βάσει ημερομηνίας λήξεως και στη συνέχεια η αλφαβητική κατανομή και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με τη δραστική τους ουσία.
Από αυτά ημερησίως στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής χορηγούνται κατά μέσο όρο 2.000 φάρμακα, στους 300-400 ανασφάλιστους ασθενείς που προσέρχονται καθημερινά.

Στην Περιφέρεια που η προσπάθεια ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου έχει γίνει συλλογή φαρμάκων σε 26 πόλεις μέχρι σήμερα : Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καβάλα, Ναύπλιο, Χανιά, Άρτα, Σύρος, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Έδεσσα, Ξάνθη, Γρεβενά, Κατερίνη, Σέρρες, Κόρινθος, Γιαννιτσά, Κέρκυρα ,Πύργο Ηλείας, Φλώρινα, Κάλυμνο, Πάτμο, Άγιος Νικόλας Λασιθίου και Κύθηρα.

Όλα τα φάρμακα που μαζεύτηκαν είναι αξιοποιήσιμα και σημαντικά, αφού συγκεντρώθηκαν και φάρμακα εξειδικευμένα και πολύ ακριβά, που σώζουν ζωές σε κρίσιμα νοσήματα, κάποια εκ των οποίων έχουν έλλειψη εδώ και καιρό από το ελληνικό εμπόριο, ακόμη και για τους ασφαλισμένους.

Και η προσπάθεια του «Όλοι Μαζί, Μπορούμε και στην Υγεία» συνεχίζεται.
Πηγή: skai.gr