Guardian: Η «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα κινδυνεύει ελέω κλιμάκωσης βίας

Στον κίνδυνο που διατρέχει η «εύθραυστη πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα στον απόηχο του πρόσφατου κύματος βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την Αθήνα.

Σύμβουλος ηγέτη κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δηλώνει ότι οι εν λόγω εξελίξεις ανησυχούν πολύ την κυβέρνηση και ότι η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για να «βγει» το υπόλοιπο έτος.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιρροή της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην τήρηση της τάξης, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Μπρέιντι Κίσλινγκ σχολιάζει ότι οι αναρχικοί είναι αποφασισμένοι να γελοιοποιήσουν την Αστυνομία με συμβολικές επιθέσεις.

Ο δρ Θάνος Ντόκος του ΕΛΙΑΜΕΠ προειδοποιεί ότι η πρόσφατη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall αποτελεί ένδειξη απόφασης για κλιμάκωση της βίας, συμπληρώνοντας ότι μολονότι «σε κανονικές εποχές», τέτοιου είδους οργανώσεις δε θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο, υπό τις παρούσες συνθήκες ανησυχεί για την αρνητική δημοσιότητα που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επενδυτές, ιδίως ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Πολύ δε περισσότερο αν αρχίσουν και ξένοι να μπαίνουν στο στόχαστρο των δραστών ή αν οι δράστες αποφασίσουν να πλήξουν ανθρώπους.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η βία έχει δηλητηριάσει μια ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, με αναφορές στη σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα
αναφέρει ότι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας είναι βέβαιοι ότι η οικονομική κρίση έχει καταστήσει το έδαφος γόνιμο για την ενίσχυση ακραίων ομάδων. Η Μαίρη Μπόση, που ειδικεύεται στη διεθνή τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σημειώνει ότι ο χώρος στρατολόγησης μελών σε αυτές τις ομάδες έχει σίγουρα διευρυνθεί.

«Ο κενός χώρος που άνοιξε όταν τα πολιτικά κόμματα έπαψαν να είναι πειστικά γεμίζει με εξτρεμιστές», που περιλαμβάνουν και νέους της μεσαίας τάξης από προνομιούχα περιβάλλοντα. «Θα δούμε περισσότερη βία στο μέλλον και επιθέσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο θανατηφόρες», καταλήγει η κα. Μπόση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο