Ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στη Χίο

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο νησί. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες καθώς τα μέτωπα γίνονται και πάλι ενεργά λόγω των ανέμων.

Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών ανακόπηκε η πορεία του μετώπου από Αρμόλια προς Καλαμωτή, όπως επίσης και στους Ολύμπους.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε μεταξύ των περιοχών Αυγόνημα-Σιδερούντας στη Χίο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Η φωτιά έχει κατακάψει τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια. "Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους" αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχορίων, Ηλίας Κλεισάς, είπε στο ΣΚΑΪ ότι τα μαστιχοχώρια έχουν αφεθεί στο έλεος του ανέμου και η περιοχή έχει καταντήσει κρανίου τόπος. Έκανε λόγο για νέους εμπρησμούς σε διάφορα σημεία και υποστήριξε ότι ενώ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο χτες το μεσημέρι, η πυροσβεστική έκανε το λάθος και δεν άφησε οχήματα σε 10 οικισμους.
Πηγή: skai.gr