Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών

Κύκλο συζητήσεων για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ανοίγει από την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς είπε ότι στο πρόγραμμα επαναπατρισμού μεταναστών έχουν εγγραφεί ήδη 5.000 άνθρωποι από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής.

Εκτίμησε ότι εάν όλα προχωρήσουν ομαλά, οι μισοί θα φύγουν έως τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέστειλε έγγραφο στις κατά τόπους περιφέρειες ζητώντας από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν χώρους που μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με 60 δημάρχους.

Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη δημιουργία τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, θέτοντας πάντως ως προϋποθέσεις «να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και να τηρηθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα μεταφερθούν εκεί».

Θα αποφασίσει για τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι τρεις χώροι προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην επόμενη συνεδρίασή της.

Θετικά αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως είπε τα μέτρα θα πρέπει να έχουν διάρκεια και στρατηγικό σχέδιο και σημείωσε ότι η υπόλοιπη Ελλάδα δεν επιτρέπεται να παραμένει θεατής στη δοκιμασία που περνά η Αθήνα.

Πάντως, και στην Αττική υπάρχουν αντιδράσεις για τη δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων.

Με έγγραφό του ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης γνωστοποιεί στον περιφερειάρχη Αττικής την κάθετη αντίθεση του δήμου Μεγαρέων στην εγκατάσταση κέντρο κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και οι δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην Περιφέρεια. Εναντίον της δημιουργίας των κέντρων τάσσονται δήμαρχοι της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, την αντίθεσή τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Αντιδράσεις σημειώνονται και στις υπόλοιπες Περιφέρειες, ενώ πολλοί είναι οι τοπικοί φορείς που κατηγορούν το υπουργείο για έλλειψη ενημέρωσης.
Πηγή: skai.gr