«Πράσινο» από την Περιφέρεια Αττικής στη δημιουργία τριών χώρων φιλοξενίας μεταναστών

Ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής τη δημιουργία τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, θέτοντας πάντως ως προϋποθέσεις «να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και να τηρηθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα μεταφερθούν εκεί».

Σε προσεχή συνεδρίαση η Περιφέρεια θα προτείνει προς τα συναρμόδια υπουργεία τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση των κέντρων, σε συνεργασία και με τους Δήμους της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «ναι στα κέντρα, αλλά στην αυλή του γείτονα»« και επισήμανε τον «ορατό και άμεσο κίνδυνο να βγούμε από τη Συνθήκη Σέγκεν, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Β. Κικίλιας δήλωσε ότι η παράταξη «στηρίζει την πρόταση με τη λογική ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Οδός Θ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι πρέπει να τεθούν όροι επαναπροώθησης και απέλασης και όχι όροι φιλοξενίας.

Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων κράτησης των παράνομων μεταναστών, καθώς και να προτείνουν συγκεκριμένους χώρους.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η συγκέντρωση αλλά η τακτοποίηση των λαθρομεταναστών», δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς.

Διαστάσεις ντόμινο

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κοζάνη εξαπλώθηκαν με μορφή ντόμινο στις 10 περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπονται στην κάθε μία 3 κέντρα φιλοξενίας, χωρητικότητας 1000 ατόμων το ένα. Πολλοί είναι οι τοπικοί φορείς που κατηγορούν το υπουργείο για έλλειψη ενημέρωσης.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στο στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια, που προορίζεται για χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, καταγράφοντας εικόνες πλήρους εγκατάλειψης, αφού το εν λόγο στρατόπεδο είναι αφημένο στη μοίρα του από το 1996. Τελευταία φορά μάλιστα είχε αξιοποιηθεί ως κέντρο ένταξης παλιννοστούντων.

Ο τοπικός Σύμβουλος Λαγκαδικίων, Ευθύμης Αποστολίδη, ανέφερε ότι οι υποδομές είναι ακατάλληλες και διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και το θυμήθηκε προεκλογικά.

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά Σταύρος Τερζάκης κατήγγειλε έλλειμμα ενημέρωσης από το υπουργείο, ενώ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς είπε στο ΣΚΑΪ ότι το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2008 και από τότε δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη δημόσια κουβέντα.

Για εθνικό θέμα έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς όπως είπε, «οι πολίτες δικαιολογημένα φοβούνται».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πάντως προειδοποιεί με κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν σε περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης μέχρι τον Ιούνιο.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν αντίστοιχα κέντρα πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Μποντινί, στα βορειοδυτικά προάστια του Παρισιού, αλλά και το κέντρο στην περιοχή Λεκουάν στη Γαλλία που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λιλ.
Αντίστοιχο κέντρο λειτουργεί και στην Τενερίφη, κλασικός τουριστικός προορισμός της Ισπανίας, αλλά και στη Βαλένθια, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ισπανίας.
Πηγή: skai.gr