Κλείσιμο

ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ΑΕΠ 50 δισ. ευρώ

Τη σημασία του τουρισμού στα δημόσια οικονομικά ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του economist ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνοντας, ότι ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στην παρέμβαση του, τόνισε ότι εφέτος ο τουρισμός κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καταγράφοντας άνοδο πάνω από 10 τοις εκατό στις αφίξεις και τα έσοδα, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ θα είναι περίπου 17 τοις εκατό.

Μάλιστα τόνισε ότι εάν ληφθούν μια σειρά από μέτρα το 2021 ο τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Προς την κατεύθυνση της μεγέθυνσης της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε το αίτημα για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 6,5 τοις εκατό σε όλο το τουριστικό πακέτο. Παράλληλα ζήτησε για μια ακόμη φορά μείωση των φόρων στα αεροδρόμια αλλά και τη μείωση του σπατόσημου από το 22 τοις εκατό που είναι σήμερα στο 11 τοις εκατό.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δημοσιοποιούσε τα αιτήματα του Συνδέσμου ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα να βάλει «πάγο» στις βλέψεις των φορέων του τουρισμού. Ο Μπομπ Τράα τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κάθε φορέας ξεχωριστά να ζητά διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς με τον τρόπο αυτό το φορολογικό σύστημα γίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Πηγή: skai.gr