Ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς των υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα

Έντονα σημάδια ύφεσης παρουσιάζει η αγορά εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη, αφού οι οικονομικές τους απολαβές είναι πολύ χαμηλότερες. Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων, αρκετές εταιρείες προωθούν προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ανώτατων και μεσαίων στελεχών. Οι θέσεις των στελεχών που αποχωρούν καλύπτονται κυρίως από στελέχη νεαρής ηλικίας που έχουν μικρότερες απολαβές.

Όπως επισημαίνει η Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower Group, για πρώτη φορά από το 2009 και μετά παρατηρούνται απολύσεις ανδρών στελεχών στην πλέον παραγωγική ηλικία (30-54) και ανεξάρτητα από βαθμίδα εκπαίδευσης. Το παράδοξο στην αγορά στελεχών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Κουσία, είναι το γεγονός ότι, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν υψηλόβαθμες θέσεις. Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Manpower Group, η κάλυψη υψηλόβαθμων στελεχών είναι η 3η στην κατάταξη του 2011 όσον αφορά στην δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, τη στιγμή που εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower Group, για τρίτη συνεχή χρονιά οι δύο πρώτες θέσεις σε δυσκολία κάλυψης είναι οι επαγγελματίες πωλητές (στην πρώτη θέση) και οι τεχνικοί παραγωγής, χειρισμού μηχανημάτων για την εγκατάσταση ή την επισκευή τους (στη δεύτερη θέση). Το δυναμικό που χρειάζεται για τη στελέχωση των λογιστηρίων και των υπόλοιπων οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης.

Αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό

«Τα στελέχη των οποίων η καρέκλα πατάει σταθερά δεν θα έλεγα ότι σκέπτονται να μετακινηθούν και κυρίως όχι για τους λόγους που το σκέπτονταν ή το έκαναν στο παρελθόν» επισημαίνει η κ. Κουσία και συνεχίζει: «Το εξωτερικό γενικά φαντάζει σαν μια διέξοδος για πολλούς που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Ακόμη και στελέχη με οικογένειες το συζητούν. Η κατάσταση όμως στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, από τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι ρόδινη για τα υψηλόβαθμα στελέχη».

Στην Γερμανία για παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Κουσία, αυτό που ζητείται αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό είναι μηχανικοί με εμπειρία και καλή γνώση των γερμανικών και όχι υψηλόβαθμα στελέχη. Από την άλλη μεριά οι εργοδότες στην Άπω Ανατολή λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και της παράλληλης μεγάλης έλλειψης έμπειρων στελεχών με Δυτική νοοτροπία, κουλτούρα κι εκπαίδευση αναζητούν εργαζόμενους για θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση αυτή οι περισσότεροι Έλληνες υποψήφιοι διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα.
Πηγή: skai.gr