Κλείσιμο

Αύξηση των αφίξεων στους τουριστικούς προορισμούς

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό φέτος, κάνοντας τους παράγοντες να ευελπιστούν σε ανάκαμψη.

Το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης χρονιάς φαίνεται πως αντιστρέφεται, καθώς ήδη από τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου καταγράφεται αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης 6%, με τις εισπράξεις να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ από 290 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ήδη τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν αρχίσει να εκτελούν τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα με αποτέλεσμα αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να αρχίζουν τη λειτουργία τους αρκετές μέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη Ρόδο παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αφίξεων εξωτερικού που ξεπερνά το 50%, ενώ τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες δείχνουν αύξηση 1.400% για την Κω και 1.000% για τη Ζάκυνθο. Ειδικά στη Ρόδο και την Κω διατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα πτήσεις των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους από το εξωτερικό.

Οι ελληνικοί προορισμοί εξακολουθούν να παραμένουν δημοφιλείς στο εξωτερικό με τη Σαντορίνη να πλασάρεται πρώτη στη λίστα του διεθνούς εμβέλειας site «Tripadvisor». Μάλιστα, στη νέα κατάταξη για το 2011 εμφανίζεται στην 3η θέση η Κέρκυρα, στην 4η η Κρήτη και στην 7η η Μύκονος. Λόγω έλλειψης πόρων το διαδίκτυο αποτελεί και το κυριότερο μέσο διαφήμισης της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον πρωθυπουργό η επισκεψιμότητα στα διαδικτιακά μέσα προβολής αυξήθηκε μόνο τον Ιανουάριο κατά 110% και ιδιαίτερα στην ιστοσελίδα Visitgreece.gr του ΕΟΤ όπου μέσα σ' ένα χρόνο καταγράφηκαν 2,2 εκατ. επισκέψεις από χρήστες του εξωτερικού, ενώ τα «χτυπήματα» στο facebook έφτασαν τα 7,6 εκατ. από τον Απρίλιο.

Πηγή: ΣΕΤΕ
• Ιανουάριος - Μάρτιος 2011
• Ρόδος:+52.8%
• Κως: +1432,58%
• Ζάκυνθος: +1046,67%


Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδας
• Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011
• Ταξιδιωτικές δαπάνες: +6,1%
• Εισπράξεις: 312,7εκατ€ (από 294,6εκατ€ το 2010)
Πηγή: Σωτήρης Μπολάκης