Λοβέρδος: Παιχνίδι υπονόμευσης του ΕΣΥ

"Τεχνητές" χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, τις οποίες απέδωσε σε παιχνίδι υπονόμευσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ολοκληρώνεται η ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" και ότι την Τρίτη θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την κατάσταση.

Για τα λεγόμενα περί διακοπής των χειρουργείων στο ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό, έκανε λόγο για απόπειρα δημιουργίας "σεισμού", καθώς, όπως είπε, ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, μετά από έλεγχο του ανέφερε ότι οι αποθήκες των νοσοκομείων είναι πλήρεις υλικών.

Ο υπουργός έδωσε εντολή τους επιθεωρητές Υγείας να ξεκινούν αμέσως ελέγχους και χωρίς να περιμένουν υπουργική εντολή, όταν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών τους αναφέρουν παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς όπως είπε, αναμένονται και άλλες απόπειρες υπονόμευσης.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση στις δαπάνες υγείας που ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ ετησίως χωρίς να έχουν το καλύτερο αντίκρισμα στην υγεία.

Την ίδια ώρα η προϊστάμενη της εισαγγελίας Αθηνών διέταξε ερευνά για την προσωρινή αναστολή των εφημεριών στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν κλίνες και διαθέσιμα υλικά.

Αδιέξοδο με τους προμήθευτες
Εντωμεταξύ, συνεχίζουν το εμπάργκο οι προμηθευτές αναλώσιμων ιατρικών ειδών, παρά τις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Νίκο Πολύζο, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Ο κ. Πολύζος δεσμεύθηκε ότι στα μέσα Μαΐου θα έχουν εξοφληθεί τα χρέη του πρώτου 7μήνου του 2010 και του πρώτου διμήνου του 2011, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι οφειλές του ΕΣΥ για το τελευταίο πεντάμηνο του 2010.

Ωστόσο, οι προμηθευτές ζητούν την πλήρη εξόφληση των οφειλών και να μη μειωθούν αναδρομικά οι τιμές των υλικών προσαρμοζόμενες στο τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού θα αποφασίσουν αύριο το απόγευμα, σε γενική συνέλευση, την περαιτέρω στάση τους.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά