Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διάσωση του Βωμού του Δωδεκάθεου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών προγραμματίζει την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11 το πρωί η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους», αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης του ΗΣΑΠ, να προχωρήσει στη μεταφορά του Βωμού των 12 Θεών, ώστε να συνεχιστούν τα έργα εκσυγχρονισμού των γραμμών.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η κατάχωση των τμημάτων του βωμού, η οποία, όμως, αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Ωστόσο, η αναβολή της κατάχωσης δεν συνιστά πρόκριμα για το μέλλον του μνημείου, μικρό τμήμα του οποίου διασώζεται εντός της Αρχαίας Αγοράς.

Το μέλος της «Πρωτοβουλίας», Χρήστος Πανόπουλος μιλώντας για την κινητοποίηση της Κυριακής, τονίζει ότι «η κίνηση δημιουργήθηκε αυθόρμητα και κυρίως μέσω του Ίντερνετ, με στόχο να προσπαθήσουμε, μέσω της συγκέντρωσης της Κυριακής, να προσεγγίσουμε τους πολίτες, να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε, ώστε να αναδειχθεί το θέμα και να σωθεί το μνημείο».

Επισημαίνει ακόμη ότι ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της αρχαιολογίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο να παρέμβουν υπέρ της διάσωσης του Βωμού και την ανάδειξή του στο σημείο που βρέθηκε.

Ο Βωμός των 12 Θεών, που κατασκευάστηκε από τον εγγονό του Πεισίστρατου, Πεισίστρατο τον νεότερο (επώνυμος άρχοντας Αθηνών 522/1 π.Χ.), καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό κέντρο της και έκτοτε αποτέλεσε όχι μόνο θρησκευτικό, αλλά ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης.

Καθώς βρισκόταν στη συμβολή των κεντρικών οδών της αρχαίας Αθήνας, λειτούργησε ως το σημείο μηδέν της πόλης, από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Έχοντας, ταυτόχρονα μεγάλη θρησκευτική σημασία, αποτέλεσε ίσως το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο, στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί, κανείς δεν τολμούσε να τους αγγίξει.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», ζητούν να σταματήσει η λειτουργία της γραμμής του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι-Πετράλωνα και να αρχίσουν εργασίες υπογειοποίησής της.

Πηγή: skai.gr