Μέτωπο Αιρετών υπέρ των μεταναστών απεργών πείνας

Την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας εξέφρασαν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνέντευξη τύπου στο κτήριο Υπατία.

Η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας χαρακτηρίστηκε πολύ κρίσιμη από τα μέλη της επιτροπής Αλληλεγγύης γιατί η κατάσταση της υγείας των μεταναστών βρίσκεται σε οριακό σημείο- ήδη έξι άτομα από τους απεργούς της Αθήνας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και για δύο κυρίως ακόμη λόγους.

Πρώτον γιατί διαμορφώνεται ένα ευρύ μέτωπο αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα της ενσωμάτωσης, των μεταναστών εργαζόμενων στη χώρα. Η συμπαράσταση των Αιρετών δεν θα περιοριστεί στις σημειολογικές αναφορές ή στις λεκτικές διατυπώσεις συμπαράστασης, αλλά θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των 300 μεταναστών πριν να είναι πολύ αργά, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και δεύτερον διότι για πρώτη επίσης φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αιρετοί από όλο το φάσμα της Αριστεράς, από το ΚΚΕ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους.

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν Δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής. Από το Δήμο Αθηναίων μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, η Ελένη Πορτάλιου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, οι περιφεριακοί σύμβουλοι της περιφέρειας Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος, Κώστας Διάκος, Άγγελος Χάγιος, Δημήτρης Τσουκαλάς κα. Επίσης οι Δήμαρχοι Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, ο Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού και εκπρόσωποι πολλών Δήμων από ολόκληρη την Αττική.

Στην ευθύνη της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των μεταναστών πριν να είναι πολύ αργά, αναφέρθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι η "Θανατική ποινή στη χώρα μας έχει καταργηθεί και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να την επαναφέρει από το παράθυρο".

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΝ, τόνισε ότι οι απεργοί πείνας ήρθαν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των χωρών τους και πρέπει να δοθεί λύση πριν να θρηνήσουμε θύματα. Στην ίδια λογική και ο Κώστας Διάκος περιφερειακός Σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος χαρακτήρισε εγκληματίες όσους αφήνουν κάποιους να πεθάνουν. "Η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες εκτέλεσης" τόνισε Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ταυτιζόμενος με το αίτημα των συναδέλφων του για άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών απεργών πείνας..

Κοινό μέτωπο διαμορφώνεται και στο πλαίσιο των Δήμων της Αττικής. Ο Νίκος Σοφιανός στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση και επίσης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς το Δήμο προκειμένου ο Δήμος Αθήνας "να πάρει όπως οφείλει, καθαρή θέση στήριξης των μεταναστών απεργών πείνας.

Η Ελένη Πορτάλιου ζήτησε να συσταθεί επιτροπή Δημάρχων και εκλεγμένων τοπικών συμβούλων προκειμένου να προχωρήσουν σε διαβήματα προς την κυβέρνηση για νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων. Η Αθήνα τόνισε χαρακτηριστικά "έχει την τιμή να φιλοξενεί την πιο συγκλονιστική κινητοποίηση στη χώρα μας μετά το μνημόνιο και αυτό τον αγώνα όπως πρόσθεσε τον δίνουν μετανάστες".

Τέλος ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ζήτησε να θεσμοθετηθούν άμεσα διαδικασίες ένταξης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν είπε "να υπάρχουν παιδιά που τελειώνουν το σχολείο στην Ελλάδα και να παραμένουν παράνομοι".
Πηγή: Κυριάκος Αργυρόπουλος