«Το κέντρο της πόλης πρέπει να ζήσει»

Στο κέντρο της Αθήνας ήταν αφιερωμένη την Τρίτη 01/02 η εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 Στιγμιότυπα.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος και ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3 Άρης Πορτοσάλτε, συνομίλησαν με τους Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Γιάννη Πολύζο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Κώστα Καρτάλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βάσω Μπάρκα, κάτοικος κέντρου Αθήνας και Άννα Φιλίνη, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Δικαίωμα στην Πόλη και διευθύντρια του πολιτισμικού οργανισμού δήμου Αθήνας.

Ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι όταν μιλάμε για την πόλη τα τελευταία χρόνια πονάμε, σημειώνοντας ότι το κέντρο εγκαταλείφθηκε. Όπως είπε, στην υποβάθμισή του συντέλεσε και η άποψη της αποκέντρωσης, που ήθελε να φύγουν οι υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης, άποψη που στις ευρωπαϊκές χώρες έχει πλέον ξεπεραστεί.

Ακόμα σημείωσε ότι η πόλη χρειάζεται αναπλάσεις και για να πειστεί κάποιος να ζήσει ξανά στο κέντρο χρειάζεται αποδείξεις. Όπως είπε, για να επιστρέψει η κατοικία χρειάζονται κίνητρα – και οικονομικά, όπως πχ μειωμένα δημοτικά τέλη - και ποιότητα του δημοσίου χώρου. Μάλιστα, ο κ. Πολύζος υπογράμμισε ότι το κέντρο της πόλης πρέπει να ζήσει πάση θυσία

Ο κ. Ρέτσος είπε ότι η πόλη έχει χάσει το παλιό της πλεονέκτημα του ασφαλούς προορισμού και προέβλεψε ότι μπορεί να κλείσουν και άλλα ξενοδοχεία.

Σημείωσε ότι η απαξίωση του κέντρου έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια και εντάθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σημείωσε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να λύνει ένα – ένα τα θέματα και σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στη λύση του προβλήματος και να σταματήσει «να βγάζει την ουρά της απ΄έξω».

Από την πλευρά της, η κα. Φιλίνη υπογράμμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κατάσταση στο κέντρο έχει γίνει αποπνικτική, αλλά η εγκατάλειψη έχει αρχίσει από πολύ πιο πριν. Όπως είπε βασικά προβλήματα είναι η εγκατάλειψη της κατοικίας, της βιοτεχνίας και του λιανικού εμπορίου. Σημείωσε ότι η Πολιτεία και η μεγαλοαστική τάξη έχουν πάρει μέτρα για την ενίσχυση της ερήμωσης του κέντρου, αλλά τόνισε ότι η ιστορία δεν είναι χαμένη. Προσέθεσε ακόμα, πως πρέπει να γίνει από ένα πολιτιστικό κέντρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Για τα κέντρα διασκέδασης, είπε ότι πρέπει να λειτουργούν σωστά και όσα δε λειτουργούν με βάση τους κανονισμούς θα πρέπει να κλείσουν.

Ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι το θέμα έχει αναλάβει η διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τον Γιάννη Ραγκούση, η οποία μελετά προτάσεις προκειμένου να εκπονήσει το σχέδιο που χρειάζεται.

Η κα. Μπάρκα μεταφέροντας την εμπειρία του κατοίκου, τόνισε ότι πλέον όταν μιλάμε για ανάπλαση και αξιοποίηση εννοούμε εμπορευματοποίηση, αναφέροντας για παράδειγμα το Γκάζι, το οποίο είπε ότι έχει γίνει ένας μαγαζότοπος, στον οποίο δεν μπορούν να ζήσουν οι πολίτες.
Πηγή: skai.gr