ΕΚΤ: Έβδομη αύξηση επιτοκίων, αλλά όχι και τελευταία - Προστατευμένοι οι Έλληνες με στεγαστικά δάνεια

Η -έστω και- οριακή αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο «τρόμαξε» την Κριστίν Λαγκάρντ - Για ποιους λόγους δεν έχει φτάσει στο τέλος η πληθωριστική κρίση

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Η ζωή είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός». Με τη φράση αυτή, που αποδίδεται στον Αμερικανό δοκιμιογράφο και ποιητή του 19ου αιώνα Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, η Κριστίν Λαγκάρντ – αφού ανακοίνωσε την έβδομη από τον Ιούλιο αύξηση των επιτοκίων – θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι έβδομη δεν σημαίνει και τελευταία. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έρχονται κυρίως για τον πληθωρισμό και την τραπεζική δανειοδότηση.  

Ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο αυξήθηκε έστω και οριακά σε σχέση με το Μάρτιο. Και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει λόγους να φοβάται ότι δεν έχει πει... την τελευταία του λέξη: 

-Μπορεί η Κινεζική οικονομία να έχει ξεφύγει από την μέγγενη της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας, όμως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν και μπορεί να πιέσουν τις λιανικές τιμές υψηλότερα των εκτιμήσεων 
-Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πιθανό σύμφωνα με την Γαλλίδα οικονομολόγο να ξυπνήσει το ...τέρας των τιμών της ενέργειας που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται εν υπνώση. 
-Λάδι στην φωτιά του πληθωρισμού μπορούν να ρίξουν υψηλότερες των εκτιμήσεων αυξήσεις στους μισθούς με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι οι πρόσφατες συλλογικές και μη διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις των αμοιβών περισσότερο ενίσχυσαν τους κινδύνους παρά τους αποδυνάμωσαν.  
-Ενισχυτικά λειτουργούν και τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.  

Ακόμη και για τον πληθωρισμό των τροφίμων ο οποίος υποχώρησε σχεδόν 2 μονάδες από το ιστορικό ρεκόρ του 15,5%, η Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε δεν ήταν σε θέση να πει αν τα χειρότερα έχουν περάσει. Ακόμη και την κλιματική αλλαγή πρόσθεσε στο κοκτέιλ κινδύνων που καραδοκούν για να ξαναστείλουν ή μάλλον να διατηρήσουν στα ύψη της τιμές τροφίμων. Αχτίδα φωτός υπάρχει στο γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών έχουν υποχωρήσει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα περάσουν και στον καταναλωτή.  

Στην περίπτωση πάντως που οι εξελίξεις δεν πάνε κατ' ευχήν και χρειαστούν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων – που είναι και το βασικό σενάριο- τουλάχιστον οι Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων είναι προστατευμένοι καθώς οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να παγώσουν τις δόσεις στο ύψος του Μαρτίου για τους επόμενους 12 μήνες. Αν δε ανήκουν και στις 50.000 οικογένειες των ευάλωτων ( με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια) θα βλέπουν κι επιδότηση 50% των αυξήσεων που έχουν προκύψει από τις 7 αυξήσεις επιτοκίων.  

Οι υπόλοιποι – δανειολήπτες καταναλωτικών κι επιχειρηματικών δανείων αλλά και επίδοξοι δανειολήπτες – όπως είπε και η Λαγκάρντ, θα πρέπει να εύχονται να υποχωρήσει γρήγορα ο πληθωρισμός.

Πηγή: skai.gr