Κλείσιμο

Υποχωρεί το πετρέλαιο

Διολισθαίνει την Τετάρτη κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, δεχόμενη πιέσεις από τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν την επίδραση που θα έχει στις τιμές η οποία μείωση της παραγωγής αργού που ενδέχεται να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ στη σύνοδο της Παρασκευής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 2,86 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τη τιμή "κλεισίματος" της Τρίτης, με την τιμή του να υποχωρεί στα 69,32 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 68,90 δολάρια.

Στα 67,49 δολάρια υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,23 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 66,76 δολάρια.

Στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε για την επόμενη Παρασκευή, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για να συντονίσει τις κινήσεις του καρτέλ με τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του πλανήτη μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει πει ότι η παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα βρεθεί του χρόνου αντιμέτωπη με τεράστια υπερπροσφορά εάν η παραγωγή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφαξ", ότι "η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ στον τομέα της ενέργειας και για την χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, εν γένει, είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδιά.

Ο λόγος είναι απολύτως προφανής: η Ρωσία είναι επίσης μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα, και επιθυμεί να παραμείνουν σταθερές και προβλέψιμες οι τιμές".
Πηγή: skai.gr