Κλείσιμο

Καμπάνα ύψους 3 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ

Πρόστιμο ύψους 3.014.000 ευρώ επέβαλε η ΕΕΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στην ΟΤΕ ΑΕ. Ουσιαστικά με την καταδικαστική της απόφαση η ΕΕΤΤ, κατηγορεί εκ νέου τον Οργανισμό ότι υπονομεύει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες, καθώς δεν συμμορφώθηκε πλήρως σε θέματα Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ).

Κι αυτό, γιατί μέσω της ΑΠΤΒ οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν άλλους, εκτός του ΟΤΕ, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την παροχή σταθερής τηλεφωνίας αλλά και υπηρεσιών triple play (ADSL internet, ΙP τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση).

O Τοπικός Βρόχος ουσιαστικά αποδίδεται στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιεί για την παροχή στον συνδρομητή του υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Για την παραχώρηση μέρους των υποδομών του ο ΟΤΕ λαμβάνει μίσθωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤΤ απηύθυνε Σύσταση στην ΟΤΕ Α.Ε. να απέχει στο μέλλον από συμπεριφορές, οι οποίες συνιστούν παράβαση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ανταγωνισμού καθώς και τις σχετικές Αποφάσεις της ΕΕΤΤ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Απόφαση Προσωρινών Μέτρων της 7ης Ιουνίου, η ΟΤΕ ΑΕ όφειλε α) να ενεργοποιήσει τους μεριζόμενους και πλήρεις βρόχους που είχαν αιτηθεί καταναλωτές εναλλακτικών παρόχων έως τις 15 Ιουνίου 2007 ( πρόστιμο 804.000 ευρώ) και β) να παραδώσει σε εναλλακτικούς παρόχους τα επιπλέον ζεύγη συνδετικού καλωδίου που της είχαν αιτηθεί για την εξυπηρέτηση αιτημάτων τοπικού βρόχου των καταναλωτών μέχρι το τέλος Ιουνίου 2007 (πρόστιμο 2.210.000 ευρώ).

Περαιτέρω, η ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή και νέων Προσωρινών Μέτρων κατά του ΟΤΕ (με απειλή επιβολής κυρώσεων), κατόπιν έρευνας στο πληροφοριακό του σύστημα και εξέτασης καταγγελιών των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, για τη μη τήρηση από την πλευρά του Οργανισμού των υποχρεώσεών του (κυρίως προθεσμιών) που προβλέπονται στη νέα προσφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, η ΟΤΕ Α.Ε. υποχρεούται επίσης:

Να ικανοποιήσει τα εκκρεμή εκπρόθεσμα αιτήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για ενεργοποίηση τοπικών βρόχων, ενεργών και ανενεργών, εντός 5 και 10 εργασίμων ημερών αντίστοιχα.

Να υλοποιήσει τα εκκρεμή εκπρόθεσμα αιτήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για παράδοσηενεργοποίηση των εσωτερικών συνδετικών καλωδίων σε χώρους φυσικής συνεγκατάστασης, εντός 15 εργασίμων ημερών.

Να υλοποιήσει τα εκκρεμή εκπρόθεσμα αιτήματα για κατασκευή φρεατίων υποδοχής παρόχων στα Αστικά Κέντρα της, εντός 30 εργασίμων ημερών.
Πηγή: skai.gr