Τα σενάρια της Goldman Sachs για τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά εξαρτώνται από την απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα πότε η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές της επιχείρησης πετρελαίου Aramco μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου. 
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs οι επιθέσεις εναντίον της Aramco, που είναι η «καρδιά» της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, έριξαν στο σχεδόν στο μισό την παραγωγή πετρελαίου, δηλαδή στα 5.7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. 

«Αυτή είναι ιστορικού μεγέθους διατάραξη σε κριτικής σημασίας πετρελαϊκή υποδομή και αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν μία έντονη κλιμάκωση των απειλών στην παγκόσμια προσφορά με τους κινδύνους επιπλέον επιθέσεων», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. 

Ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση των αγορών για το πότε η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να επαναφέρει στο κανονικό την παραγωγή πετρελαίου της. Το χρονικό διάστημα που μειώνεται η παραγωγή θα κρίνει και τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές. 

Σύμφωνα με τα σενάρια της Goldman Sachs, αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις, 

Στην περίπτωση που η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά. 

Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς για 2 με 6 εβδομάδες αυτό θα ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι. 

Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.