Κλείσιμο

Mετά την Ιθάκη: Το κρίσιμο μεταμνημονιακό τρίμηνο της κυβέρνησης

Το αν το λεγόμενο από τα διεθνή ΜΜΕ «ελληνικό δράμα» θα έχει αίσιο τέλος, ή νέες συνέχειες, θα κρίνουν οι κυβερνητικές αποφάσεις το προσεχές κρίσιμο τρίμηνο.

Έχοντας βάλει πίσω της την Ιθάκη, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή θέματα, προεξάρχοντος του θέματος των συντάξεων, και να επιλέξει αν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς, ή αν θα προχωρήσει σε άλλου είδους ενέργειες, τις οποίες ξορκίζουν και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός, που αναμένεται μάλλον την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. 

Ο «οδικός χάρτης» του τριμήνου έχει ως εξής:


- Στις 30 Αυγούστου πραγματοποιείται το EuroWorking Group. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια για να εξεταστούν τα πρώτα «μεταμνημονιακά βήματα» της Ελλάδας. 
- Στις 3 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2018, που θα δείξει την αντίδραση της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας δύο τουριστικούς μήνες, οπότε θα διαπιστωθεί αν θα επιβεβαιωθεί ο -μειωμένος σε σχέση με τον αρχικό στόχο- ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 2%. 
- Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup, οπότε θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας καθώς και τυχόν διορθωτικές κινήσεις. 
- Στις 8 με 9 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ, και η στάση του όσον αφορά την παροχολογία και το θέμα της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 μπορεί να αποβεί κρίσιμη. 
- Στις 10 Σεπτεμβρίου η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση. Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν η πορεία της οικονομίας, τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. 
- Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οπότε θα φανεί αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ποιες και σε ποιο βαθμό.
- Στις 15 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι καλούνται να εγκρίνουν, ή όχι, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το καλό σενάριο, θα είναι η έγκριση του σχεδίου, που θα εκπέμψει σήμα στις αγορές ότι ως χώρα τηρούμε τα συμφωνηθέντα. 
- Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το Eurogroup, και αν διαπιστωθεί δημοσιονομική χαλάρωση, αναμένεται να παρέμβει το Βερολίνο. 

Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, οπότε θα γίνει γνωστό πώς και με ποιους πολιτικούς όρους θα γίνει η προεκλογική περίοδος, και αν θα υπάρξει σύγκρουση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά. 

Για σερί οικονομικής ανάπτυξης που είχε να σημειωθεί εδώ και μια 12ετία, αλλά και για δύο κινδύνους να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει, όπως ο μυθικός Σίσυφος, κάνει λόγο στο μεταξύ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Πηγή: skai.gr