Κλείσιμο

Το νέο αφήγημα Τσίπρα για τις συντάξεις στο Bloomberg

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει τα όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για περικοπές στις συντάξεις, από το 2019 άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα της περικοπής συντάξεων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μεν στους στόχους για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μέσω αρνητικών μέτρων και ταυτόχρονα για θετικά μέτρα ύψους επίσης 1%, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι επόμενες θα είναι σε θέση να κρίνουν οι ίδιες με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν αυτοί.

«Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα πιάνουμε τους στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν υπονοεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή συντάξεων την επόμενη χρονιά, ο ίδιος παρέπεμψε στις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup.

«Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω δηλώσεις ωστόσο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στις 14 Ιουνίου από τη Βουλή και περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις από το 2019, για να εξοικονομήσει το Δημόσιο 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και τις περικοπές στο αφορολόγητο από το 2020, που θα αποφέρουν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις και υπογράμμισε ότι ούτε στη συμφωνία προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά δέσμευση να μην υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις θεσμικές της μεταρρυθμίσεις.

Απέδωσε μάλιστα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε εκβιασμό του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να πιάσει τα πλεονάσματα, «γεγονός που διαψεύστηκε».

Πηγή: skai.gr