Τουσκ προς Τραμπ: Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κάτι κακό και χάνονται εύκολα

Προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ πως κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «κάτι καλό και εύκολο να κερδηθούν» – όπως έχει δηλώσει – απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η αλήθεια είναι ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κάτι κακό και είναι εύκολο να τους χάσεις», τόνισε ο κ. Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται υπό τη σκιά των φόβων πως οι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον θα προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιβάλει φόρο 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει λίστα με περισσότερα από 100 αμερικανικά αγαθά στα οποία θα επιβάλει ποινές εάν η Ουάσιγκτον ενεργοποιήσει τους δασμούς σε ατσάλι και αλουμίνιο.

Η επιμονή του κ. Τραμπ για τους δασμούς, η οποία καταδεικνύει ότι οι οικονομικοί εθνικιστές κερδίζουν έδαφος στον Λευκό Οίκο, οδήγησε χθες στην παραίτηση του Γκάρι Κον, κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου και υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου.

Η λίστα με τα προϊόντα-στόχους είναι ένα από τα τρία μέρη της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δασμών που σχεδιάζει ο κ. Τραμπ.

Η δεύτερη αιχμή είναι η εφαρμογή ανάλογων δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ώστε να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός μεταλλευτικός κλάδος σε περίπτωση που οι αμερικανικοί δασμοί ανακατευθύνουν μεγάλο όγκο εξαγωγών προς την κοινοτική αγορά.

Τρίτον, η ΕΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες χώρες που πλήττονται από τα σχέδια Τραμπ ώστε να προσφύγουν ομαδικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αν και η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξ αρχής προσπαθήσει να υπονομεύσει τον ΠΟΕ.
Πηγή: skai.gr