Κλείσιμο

Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλείσει ένταξη της Ελλάδας στο QE ή στις επανεπενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε αποφασίσει για τυχόν αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπενδύσεων, όπως προκύπτει από απάντηση εκπροσώπου της Ευρωτράπεζας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ.

«Προτιμούμε να μην προκαταλάβουμε τυχόν απόφαση για να περιλάβουμε τα ελληνικά ομόλογα» στις αγορές, είπε ο εκπρόσωπος.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να κλιμακωθεί η συζήτηση για τυχόν ελάφρυνση του χρέους, η οποία συνιστά προαπαιτούμενο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι διατηρεί τη δυνατότητα να παρατείνει τις αγορές και να αυξήσει το μέγεθός τους εάν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο για την τόνωση του αδύναμου πληθωρισμού.

Ακόμα όμως κι αν η Ελλάδα χάσει το «τραίνο» του QE, από την απάντηση του εκπροσώπου προκύπτει ότι δεν αποκλείεται το σενάριο εισόδου των ελληνικών χρεογράφων στην «υπόγεια» ποσοτική χαλάρωση που έχει ήδη αρχίσει η Ευρωτράπεζα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να επανεπενδύει στις αγορές ομολόγων μέρος των εσόδων που αποκομίζει από τους τίτλους που έχει ήδη αγοράσει.

Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ εάν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών τίτλων στις επανεπενδύσεις – που θα συνεχιστούν για πολύ καιρό μετά τη λήξη του επίσημου QE – ο εκπρόσωπος απάντησε ότι έως τώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τυχόν συμμετοχή
των ελληνικών ομολόγων στο QE ή στις επανεπενδύσεις θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού από τις αγορές, διότι οι επενδυτές θα μπορούν να βασιστούν στην Ευρωτράπεζα για να μεταπουλήσουν τα ομόλογά τους αν χρειαστεί, και έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ