Κλείσιμο

Βίζερ: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη

Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να λάβει επαρκή ελάφρυνση χρέους, λέει σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο απερχόμενος επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Στο ερώτημα του Πρακτορείου για το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος, εξηγεί ότι εάν δεν κατατεθεί σχετικό αίτημα, δεν υπάρχει και συζήτηση.

Ο κ Βίζερ εκτιμά ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα στέκεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ο κ Βίζερ σημειώνει ουσιαστικά ότι η χώρα δε θα απαλλαγεί από το έλλειμμα αν δεν απολύσει υψηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ χαρακτηρίζει εξίσου δύσκολες τις επόμενες 10ετίες αν συνεχιστούν οι πελατειακές σχέσεις.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group σημειώνει ότι για την Ελλάδα η απόλυτη Θρυαλλίδα ήταν η φοροδιαφυγή και η αύξηση των κρατικών εξόδων που οδήγησαν τότε στο έλλειμμα του 15,6% του ΑΕΠ και σημειώνει ότι κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους πολιτικούς εκείνης της εποχής γιατί συνέβη αυτό.

Τονίζει ακόμα ότι το 2012, με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών -PSI- το ελληνικό χρέος ελαφρύνθηκε σε καθαρή παρούσα αξία κατά 100% του ΑΕΠ και πολλοί αυτό το παραβλέπουν μάλλον εκ του πονηρού.

Πηγή: skai.gr