Κλείσιμο

FT: Κίνδυνος εφησυχασμού στην Ελλάδα καθώς πλησιάζει το τέλος του Μνημονίου

Η Ελλάδα και οι θεσμοί δεν πρέπει να διολισθήσουν σε μία αίσθηση εφησυχασμού μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, καθώς οι «παλιές συνήθειες» ενδέχεται να επιστρέψουν και να ανατρέψουν τα επιτεύγματα της τελευταίας οκταετίας, προειδοποιούν με άρθρο γνώμης οι «Financial Times».

Ο αρθρογράφος Τόνι Μπάρμπερ, ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους των FT για ευρωπαϊκά ζητήματα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και οι προκάτοχοί της δεν έχουν κατορθώσει να απομακρύνουν την Ελλάδα από την πελατειακή νοοτροπία που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και στην ευρύτερη κοινωνία από το 1821, και συνεπώς οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως πρώτος στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η καταπολέμηση της πελατειακής λογικής, προσθέτοντας δε πως η χώρα πρέπει να γίνει πιο «ευπαρουσίαστη» στους ξένους επενδυτές.

Μολονότι αναγνωρίζει τις δημοσιονομικές επιτυχίες της Αθήνας και τους δύσκολους στόχους για τη συνέχεια, ο κ. Μπάρμπερ υπογραμμίζει πως η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν μονάχα ένα στοιχείο των Μνημονίων.

Σημειώνει δε πως το δημοσιονομικό μέτωπο δεν ήταν απαραίτητα το πιο σημαντικό, με δεδομένα τα διαχρονικά προβλήματα ουσίας που υπάρχουν στη διακυβέρνηση.

Εκφράζει δε την ανησυχία του για πρόσφατες «αδιαφανείς και ατελέσφορες» προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: skai.gr