Κλείσιμο

Το ΔΝΤ υποχωρεί από το αίτημα για έλεγχο ενεργητικού στις τράπεζες

Συμβιβασμός φαίνεται ότι επετεύχθη ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, με το Ταμείο να στέλνει σινιάλο ότι προτίθεται να υποχωρήσει από το αίτημά του για πλήρη έλεγχο του ενεργητικού των ιδρυμάτων.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι ο οργανισμός βλέπει θετικά την αντιπρόταση της ΕΚΤ για επιτάχυνση των στρες τεστ και στοχευμένες επιθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών – μέτρα που η Φρανκφούρτη θεωρεί επαρκή για να διαπιστωθεί η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τόνισε ότι το Ταμείο δεν βλέπει πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, αλλά το μέλημά του είναι να λυθεί ο πολύ μεγάλος αριθμός «κόκκινων» δανείων, και σε αυτό το πλαίσιο είχε ζητήσει αρχικά την επικαιροποίηση του ελέγχου ενεργητικού που είχε γίνει το 2015.

«Πιστεύουμε ότι [η πρόταση της ΕΚΤ] είναι μία εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους γενικούς στόχους» σημείωσε ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι πλέον οι δύο θεσμοί συζητούν τις επιμέρους λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να αναπτύξει μία στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Προσέθεσε ότι η κ. Λαγκάρντ έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Λονδίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ θέλει τα στρες τεστ να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματα να βγουν τον Μάιο.

Το αίτημα του ΔΝΤ για πλήρη έλεγχο ενεργητικού είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας, καθώς σε συνδυασμό με τα τεστ αντοχής ήγειρε σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησης, που πέραν του κόστους θα περιέπλεκε και τα σχέδια για ολοκλήρωση του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.

Η δημόσια διαφωνία ανάμεσα σε Ταμείο και Ευρωτράπεζα είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης