Το SPD διαβεβαιώνει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για τη δόση

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες διαβεβαιώνουν πως θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, παρά το αίτημά τους για αναβολή της ψηφοφορίας για την άλλη εβδομάδα.

Αρχικά, η ψηφοφορία για την Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ), αλλά αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), που ζητά διεξοδική συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Θα υπερψηφίσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το SPD θέλει τη συζήτηση στην ολομέλεια επειδή αρκετοί βουλευτές δεν είχαν τον χρόνο να ενημερωθούν εγκαίρως, ώστε να εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση, καθώς παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα μόλις την Τρίτη το πρωί.

Ωστόσο τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως η συζήτηση θα παραμείνει στην αρμόδια επιτροπή. 

Όπως εξηγούν πολιτικοί αναλυτές, στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναγκάσουν τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λάβει θέση στο ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα στο ερώτημα αν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του ελληνικού προγράμματος η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τεχνογνωσία, αλλά όχι (ακόμη) με οικονομική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και γι' αυτό αρκεί η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ.

Πηγή: skai.gr