Bloomberg: Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους εκφράζει η ΕΕ

Σοβαρές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει σε έκθεσή του το τμήμα οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ευρωπαϊκή έκθεση φέρεται να εκτιμά πως οι εταίροι θα χρειαστεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης ακόμα και στο βασικό σενάριο, υπολογίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του χρέους θα παραμείνουν υψηλές και θα υπερβαίνουν το πλαφόν το 20% του ΑΕΠ ακόμα και μετά το 2045.

Μάλιστα, στο δυσμενές σενάριο η Κομισιόν προβλέπει πως το χρέος θα αποκτήσει «εκρηκτική δυναμική» με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, σε άλλα έγγραφα που αφορούν τη συμφωνία του Eurogroup οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η δόση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα θα αρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου, με δεδομένες τις αποπληρωμές άνω των 7 δισεκ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο.

Τέλος, οι εταίροι φέρεται να εκτιμούν ότι περίπου 27,4 από τα 86 δισεκατομμύρια του τρέχοντος προγράμματος θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.

Οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για το χρέος πάντως δεν είναι εξίσου απαισιόδοξες με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο στις αρχές του έτους εκτιμούσες πως το χρέος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας οι εταίροι αποφάσισαν να αναβάλουν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018, χωρίς να αναλάβουν κάποια σαφής γραπτή δέσμευση για αναδιάρθρωση.

Η στάση των Ευρωπαίων οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην απόφαση να εξετάσει μόνο επί της αρχής ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, που στην πράξη σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν θα προσφέρει νέα δάνεια έως το καλοκαίρι του 2018.
Πηγή: skai.gr