Κλείσιμο

ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Σε χαμηλό 3,5 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Μάρτιο επιβεβαιώνοντας την αβεβαιότητα που προκαλεί η παράταση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στέλνοντας αρνητικά μηνύματα για την πορεία κατανάλωσης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ η αβεβαιότητα από την παρατεταμένη διαδικασία αξιολόγησης και η επερχόμενη οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, επιδείνωσαν τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση ενώ οδήγησαν την πρόθεση για αποταμίευση σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Markit, περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα.

Η ύφεση ήταν αποτέλεσμα ακόμα μιας έντονης υποχώρησης των νέων παραγγελιών, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων απαιτήσεων παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν το προσωπικό και τις αγορές εισροών.

Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να συμπιέζονται λόγω της περαιτέρω έντονης αύξησης του κόστους εισροών και της υποχώρησης των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες.


Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης