Κλείσιμο

Θύελλα κατά Ντάισελμπλουμ μετά τα «ποτά και τις γυναίκες»

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον απόηχο της δήλωσής του ότι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση είχαν σπαταλήσει χρήματα σε «ποτά και γυναίκες».

Ο κ. Κόστα χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ «απολύτως απαράδεκτες» και «πολύ επικίνδυνες». Τόνισε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν θα ανακτήσει την αξιοπιστίας της ως κοινό οικοδόμημα όσο ο ολλανδός πολιτικός παραμένει πρόεδρος του Eurogroup και ζήτησε «ξεκάθαρη συγγνώμη» για τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ως ηλίθια αστεία, σημειώνοντας πως ο επικεφαλής του Eurogroup έχασε την ευκαιρία να σιωπήσει.

Τόνισε πως θα ήταν καλύτερο ο κ. Ντάισελμπλουμ να αποσυρθεί από τη θέση του, για να προστατευτεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς δεν είναι δυνατό τέτοια σχόλια να γίνονται με το μανδύα του επικεφαλής της ευρω-ομάδας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει έως τώρα αρνηθεί
να αποσύρει τις δηλώσεις του ή να απολογηθεί, όμως σήμερα επανέλαβε δια εκπροσώπου του τις διευκρινίσεις που έδωσε στην Ευρωβουλή, ότι δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στις χώρες του Νότου.

Το μήνυμα ήταν για «όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη έρχεται με υποχρεώσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος, πιθανός διάδοχος του κ. Ντάισελμπλουμ στην ηγεσία της ευρω-ομάδας, σημείωσε πως τα σχόλια ήταν «ατυχή με κάθε τρόπο», προσθέτοντας ότι περιμένει συγγνώμη από τον ομόλογό του.

Στήριξη στον κ. Ντάισελμπλουμ προσέφερε πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Για δηλώσεις που επαναφέρουν στερεότυπα και επιδεινώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο της Ευρώπης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα ότι η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup έχει και «σεξιστική χροιά».

«Δεν δέχομαι να προσβάλουν τη χώρα μου» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Πρώτη κόντρα στην Ευρωβουλή

Το πρώτο κύμα επιθέσεων εναντίον του κ. Ντάισελμπλουμ είχε έλθει την Τρίτη κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην Ευρωβουλή, με τον επικεφαλής του σώματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, να διερωτάται εάν ο ολλανδός πολιτικός είναι κατάλληλος για τη θέση του.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν μιλούσε συγκεκριμένα για τις χώρες του Νότου, αλλά αρνήθηκε να αποσύρει τη δήλωσή του.

«Μην προσβάλλεστε, δεν αφορά μία χώρα αλλά όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία αποτύγχανε επί χρόνια να συμμορφωθεί με αυτά που είχαν συμφωνηθεί [για οικονομικούς κανόνες]», είπε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει αντιπαράθεση ανάμεσα στο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης στο Eurogoup.

Η θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup είναι επισφαλής μετά τη συντριβή του κόμματός του, των Εργατικών, στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, που σημαίνει ότι δύσκολα θα παραμείνει στην επόμενη κυβέρνηση ως ΥΠΟΙΚ.

Οι κανόνες της ευρω-ομάδας δεν επιτάσσουν την απομάκρυνση του προέδρου εάν δεν κατέχει θέση υπουργού Οικονομικών, όμως αυτή είναι η παράδοση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ότι θα συνομιλήσει με όλους τους ομολόγους του προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για τις μελλοντικές ενέργειές του.
Πηγή: skai.gr