Κλείσιμο

Κίνδυνος Grexit «αν δεν βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση» μετά το 2018

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τελευταία τριμηνιαία Έκθεσή του για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2016.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή ‘σοκ’, που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση Ε.Ε και ΔΝΤ», προειδοποιεί η Έκθεση.

Τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί και ο Φεβρουάριος, ενώ συμπληρώνει με νόημα πως «το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προχωρά σε προειδοποιήσεις και αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές και τη γενικότερη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης παραμένουν ενεργοί σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς όπου η κατάσταση είναι πράγματι ασαφής. Ναι μεν ψηφίστηκαν πολυνομοσχέδια με πάσης φύσεως αλλαγές, αλλά οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και επιβαρύνουν τις σχέσεις με τους θεσμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην Έκθεση υπογραμμίζεται πως στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. «Δεν έχει γίνει σαφές πόσο καθυστερήσεις, αδράνειες και αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει».

Οι συγγραφείς της Έκθεσης πάντως εκτιμούν πως παρά τις διαφωνίες και αντιδράσεις το Μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, ενώ βέβαιο θεωρείται ένα τέταρτο Μνημόνιο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αιτηθεί νέο δάνειο για το 2018, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η έξοδος στις αγορές.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λείψουν οι τριβές και μάχες οπισθοφυλακής το 2017 και οι επίσημες προσδοκίες για την ανάπτυξη θα τεθούν σε δοκιμασία. Αλλά το Μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται γιατί ευνοείται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του», σημειώνεται στην Έκθεση.

Αναλύονται, επίσης με μελανά χρώματα οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πτώχευσης της χώρας, προκαλώντας αίσθηση λόγω της χρονικής συγκυρίας.

«Μετά από πτώχευση και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, θα εκλείψει ο ‘αυτοπεριορισμός’ της ελληνικής πολιτικής εντός και μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος με τους κανόνες και τις ευκαιρίες του. Η όποια κυβέρνηση τότε, θα ‘παραδέρνει’ στη θάλασσα του διεκδικητισμού κατακερματισμένων συμφερόντων και της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών σε ένα σχεδόν σίγουρα κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, το οποίο θα αναζητά τη συγκρότηση μιας νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον από χειρότερες θέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας».

Ασκώντας διακριτικά κριτική στην κυβέρνηση κι αναφερόμενο στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «προφανώς, η πολιτική ηγεσία, στο βαθμό που της αναλογεί, δυσκολεύεται να πείσει διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς πυλώνες για την ανάληψη των αναγκαίων μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να υιοθετήσει όταν καταλήξει η συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Έκθεση και σχετικά με το πολυσυζητημένο έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «13η σύνταξη», με το Γραφείο της Βουλής να σχολιάζει αρνητικά ότι «δεν προηγήθηκε της χορήγησής του πειστική ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών» και δεν έγινε με εισοδηματικά κριτήρια.

«Άφησε άλλες κατηγορίες ευπαθώς ομάδων, με πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το όριο των 850 ευρώ (π.χ μακροχρόνια άνεργους), επαναλαμβάνοντας άστοχες επιλογές του παρελθόντος», τονίζεται για το επίμαχο ζήτημα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά