Βαριές απώλειες για τις ιταλικές τράπεζες μετά την πτώση Ρέντσι (upd)

Βαθιές απώλειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 7%, υπέστησαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί λόγω της ήττας του στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UniCredit, υποχώρησε κατά 3,36% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Μικρότερη πίεση υπέστη η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η UBI, που έπεσε κατά 1,15%.

Στο μείον 4,2% βρίσκεται η μετοχή της ιστορικής Monte dei Paschi di Siena, η οποία προσπαθεί να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

Εν τω μεταξύ, απώλειες πάνω από 7,4% υπέστησαν δύο από τις μεγάλες περιφερειακές ιταλικές τράπεζες, η Banco Popolare και η Banco Popolare di Milano.

Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται από προβληματικά δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα προβλήματα των τραπεζών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχουν έντονη πολιτική και κοινωνική διάσταση, καθώς πολλοί απλοί πολίτες έχουν επενδύσει σε τραπεζικά ομόλογα και κινδυνεύουν να υποστούν «κουρέματα» εάν γίνει κάποια τραπεζική εκκαθάριση με βάση τη νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που ισχύει από την αρχή του 2016.
Πηγή: skai.gr